Zašto mindfulness?

Foto: dr. sc. Branka Novosel

 

Kako i zašto baš mindfulness? Zato jer je game changer!

 

Znate ono kad sretnete osobu nakon duže vremena pa vas pita: „Kako si, što radiš, što ima novog kod tebe?“ Obično nije teško odgovoriti, često  imamo i unaprijed pripremljene odgovore, kao „Ok sam, ma znaš moj posao, nema ništa…“. E pa u posljednjih nekoliko godina moj odgovor na ovo jednostavno pitanje i nije tako jednostavan.

Na primjer posljednje pitanje: Što ima novog kod tebe? „Pa evo, bavim se mindfulnessom“. I naravno, tu kreću podpitanja: Mindfulnessom? Nikad čuo/la. Što je to? Kako si uopće došla na tu ideju? E sad, ovisno o osobi, odgovori su malo kraći ili duži, površniji ili dublji, s manje ili više detalja i činjenica.

Možda da krenem otpočetka. Na EARLI konferenciji u Minhenu, 2013. godine, na jednom od coffee breakova, srela sam kolegicu koja se bavi neuroedukacijom, pa sam i ja nju pitala: Što ima novo kod tebe? Njen odgovor je bio: „Bavim se nečime što će napraviti revoluciju ne samo u edukaciji, nego u svim područjima – biznis, sport, zdravlje, čak i politika… apsolutno svugdje. To je bez ikakvog pretjerivanja game changer.“ Kada to čujete na znanstvenoj konferenciji, od znanstvenice koja pažljivo odmjerava svaku riječ, ne iznosi tvrdnje bez supporting facts, naravno da vas zanima odgovor. „Bavim se mindfulnessom. Prakticiram ga i radimo neka istraživanja“. Uslijedila su očekivana pitanja, što je to, zašto, kakvim podacima raspolažete, i tako dalje. Da skratim, to je bio trenutak kad sam odlučila dublje (a kasnije i jako duboko) ući u tu tematiku.

I da, nakon hrpe pročitanih knjiga, znanstvenih članaka, nakon desetak završenih mindfulness edukacija, metoda, područja, ne samo na kvantitativnim i kvalitativnim podacima, nego i na vlastitom iskustvu prakticiranja mindfulnessa, nakon niza mindfulness edukacija koje sam sama održala i povratnih informacija od polaznika, mogu reći – da, mindfulness je stvarno game changer.