Što je to Mindfulness?

Za početak, najkraća definicija –  mindfulness je pažnja.

Zašto bi nam pažnja bila važna?

Iz jednostavnog razloga – zato što vaša pažnja određuje kako ćete doživljavati stvarnost i svakodnevne događaje u svojem životu. A vaš osobni, subjektivni doživljaj stvarnosti, zapravo je vaš život, onako kako ga vi živite.

Dakle, vaša pažnja određuje vaš život. Drugim riječima, ako želimo upravljati svojim životom, moramo upravljati svojom pažnjom. To znači, svjesno odrediti kome i čemu ćemo je pokloniti.

Čini se jednostavno, ali nije baš lako.

1890. godine u svojoj knjizi Načela psihologije, William James je napisao: „Moj doživljaj stvarnosti je ono čemu sam dobrovoljno poklonio pažnju”. Ključne su dvije riječi: dobrovoljno i pažnja. Mi smo ti koji odlučujemo na što ćemo usmjeriti svoju pažnju. Ako svjesno ne biramo cilj svoje pažnje, onda živimo na “autopilotu” – upravo tu nam pomaže mindfulness.

Dobrobiti mindfulnessa su brojne:

 • Povećanje sposobnosti fokusiranja i pažnje
 • Veća učinkovitost na poslu
 • Bolje akademsko postignuće
 • Poboljšanje socijalnih vještina i međuljudskih odnosa
 • Bolje upravljanje vlastitim emocijama
 • Smanjenje stresa i burnouta
 • Smanjenje simptoma anksioznosti, depresije, zabrinutosti

 

Richard Davidson, jedan od pionira istraživanja mindfulnessa, rekao je: „Naš mozak se neprestano mijenja, htjeli mi to ili ne.“ Za njega je mindfulness „preuzimanje odgovornosti za upravljanje vlastitim umom.“


Richard Davidson na konferenciji “Mindfulness & Well-Being at Work” 13-14. 11, 2015, Berkeley, California. R. Davidson je direktor Waisman Laboratory for Brain Imaging and Behavior i the Laboratory for Affective Neuroscience, te pionir istraživanja mindfulnessa.

R. Davidson je direktor Waisman Laboratory for Brain Imaging and Behavior i the Laboratory for Affective Neuroscience, te pionir istraživanja mindfulnessa. Budući da je mindfulness trenutno izuzetno aktualna tema, mnogo je definicija mindfulnessa (vidi: positivepsychologyprogram.com),

Što kažu rječnici:

Merriam-Webster Dictionary

“Stanje pojačane ili potpune svjesnosti vlastitih misli, emocija ili iskustava, iz trenutka u trenutak”.

Cambridge Dictionary

“Svjesnost vlastitog tijela, uma i osjećaja u sadašnjem trenutku, kako bismo stvorili osjećaj mirnoće”.

Obično nam je Wikipedia važan izvor, evo što kaže:

“Mindfulness je psihološki proces usmjeravanja pažnje na unutrašnje i vanjske događaje u sadašnjem trenutku, a razvija se meditacijom i drugim vježbama”.

Thesaurus.com

Neki od sinonima: pozornost, budnost, pomnost, koncentracija, svjesnost, usmjeravanje, entuzijazam, upravljanje, motrenje, obzir, brižnost, revnost….

Kako mindfulness definiraju oni koji se njime bave:

Mindful.org

“Mindfulness je temeljna ljudska sposobnost da budemo u potpunosti prisutni, svjesni činjenice gdje smo, što radimo, bez pojačane reaktivnosti na događaje oko nas”.

Greater Good Science Center, the University of California, Berkeley

“Mindfulness je održavanje svjesnosti o našim mislima, emocijama, tjelesnim osjetima i okruženju, iz trenutka u trenutak”.

Centar za istraživanje svjesne pažnje, the University of California, Los Angeles

“Usredotočena svjesnost je proces neprestanog aktivnog i otvorenog promatranja vlastitih fizičkih, mentalnih i emocionalnih iskustava”.

Kako mindfulness definiraju stručnjaci mindfulnessa:

Jon Kabat-Zinn

“Mindfulness je usmjeravanje pažnje na poseban način: namjerno, u sadašnjem trenutku, i bez prosudbe”.

Thich Nhat Hanh

“Mindfulness nam ukazuje na to što se događa u našem tijelu,  s našim emocijama, u našem umu i u svijetu. Mindfulness nam također omogućuje da ne povrijedimo ni sebe ni druge”.

Daniel J. Siegel

“U svojem najopćenitijem značenju, mindfulness je buđenje iz života po automatizmu, opažanje novoga u svakodnevnim događajima. Pomoću mindfulnessa, tok energije i informacija ulazi u našu svjesnu pažnju, i stoga  možemo istovremeno cijeniti njen sadržaj te na novi način upravljati njenim tokom.

Mindfulness, kao što ćemo vidjeti, zapravo je više od same svjesnosti: postajemo svjesni i aspekata vlastitog uma. Umjesto da živimo po automatizmu i nesvjesno, mindfulness nam pomaže da se osvijestimo, te promatrajući svoj um, donosimo svjesne odluke – promjena tada postaje moguća”.

Sharon Salzberg

“Mindfulness nije samo svjesnost o onome što čujemo, vidimo, osjećamo. Mindfulness znači da to radimo na poseban način – uravnoteženo i staloženo, bez prosuđivanja. Mindfulness je usmjeravanje pažnje na način koji otvara prostor za uvid i razumijevanje”.

Kako neke stručne institucije definiraju mindfulness:

Psychology Today

“Mindfulness je stanje aktivne i otvorene usmjerenosti pažnje na sadašnji trenutak”.

Mayo Clinic

“Mindfulness je čin intenzivne svjesnosti onoga što doživljavamo i osjećamo u svakom trenutku – bez tumačenja i prosudbe”.

 Reach Out

”Mindfulness znači izvježbati se da obraćamo pozornost na poseban način”. Biti mindful znači:

 1.  Fokusirati se na sadašnji trenutak
 2.  Ne razmišljati o događajima iz prošlosti ili o nečemu što bi se moglo dogoditi u budućnosti
 3.  Namjerno se koncentrirati na ono što se događa oko nas
 4. Ne prosuđivati, ne etiketirati nešto kao dobro ili loše

 

Sad kad nemamo samo jednu, već puno definicija…

Ako sad promotrimo različite definicije mindfulnessa, primjećujemo da se neke teme ponavljaju. Najčešća je usmjeravanje pažnje. Nekoliko definicija naglašava i važnost prosuđivanja, odnoso neprosuđivanja u mindfulnessu. Neke od njih ističu da pažnju trebamo usmjeriti prema unutra – na svoje tijelo i misli, ali i prema van – na sve ono što se događa oko nas. No, iako ima sličnosti među definicijama, različite osobe različito ga definiraju.

Ovo je lakša definicija: Mindfulness je supermoć.

Da, baš to – supermoć. Zato jer pomoću mindfulnessa možemo živjeti onako kako mi to želimo. Mindfulness nam daje moć da sami odabiremo kako ćemo reagirati na događaje koje nam život nosi. Ili, kako je to Viktor Frankl rekao: „Između podražaja i reakcije, postoji prostor. U tom prostoru leži naša moć da odaberemo svoju reakciju. I u našoj reakciji sadržan je naš rast i razvoj, kao i naša sloboda.“

Naša supermoć je u našoj sposobnosti da zastanemo i pametno iskoristimo prostor između podražaja i reakcije. Ta supermoć daje nam slobodu da odreagiramo onako kako mi želimo. A kako to radimo – jednostavno: zastanemo, promatramo, razmislimo, pa opet: zastanemo, promatramo, razmislimo, i tako dalje.

Pa to je lako, reći ćete. Slažem se, djelomično. Bolje rečeno – jednostavno je, ne baš lako. Ali, dobra je vijest: svatko to može naučiti, i sve što nam treba već imamo: samo trebamo potražiti u sebi. Ili: Search Inside Yourself.

Ako još uvijek niste sigurni što bi o svemu tome mislili: 5 znanstvenih razloga za prakticiranje mindfulnessa

Za skeptike, pet nepobitnih znanstvenih razloga zašto mindfulness nije samo još jedna prolazna novotarija, nego nešto što će stubokom promijeniti ne samo industriju wellnessa, zdravstvo, nego i  obrazovanje, leadership, sport, i mnoge druge industrije.

Znanstveno dokazane koristi od mindfulnessa:

 1. Poboljšani imunitet.
 2. Aktiviranje dijelova mozga povezanih s pozitivnim emocijama
 3. Rast regija mozga zaduženih za više moždane funkcije
 4. Zaštita od oštećenja DNA povezanog sa starenjem
 5. Poboljšanje općeg zdravstvenog stanja – manje stresa, zabrinutosti, anksioznosti…

Istraživanja ukazuju na činjenicu da mindfulness može biti presudan alat za povećanje osjećaja zadovoljstva, sreće, wellbeinga. Budimo iskreni: Postoji li osoba kojoj to nije važno?

Znanstvenici se slažu: Mindfulness je gamechanger, revolucionarni alat. Ako želite upravljati stresom, poboljšati svoje komunikacijske vještine, biti učinkoviti, razviti sposobnosti leadershipa, emocionalne inteligencije, suradnje u timu, pojačati sposobnost fokusiranja i koncentracije, pridružite nam se na prvom Search Inside Yourself Leadership treningu – nastalom u Googleu, potvrđenom znanstvenim istraživanjima.

 

Izvori:

Frankl, Viktor E. (Viktor Emil), 1905-1997. Man’s Search for Meaning; an Introduction to Logotherapy. Boston: Beacon Press, 1962. Print.
www.merriam-webster.com, www.dictionary.com, dictionary.cambridge.org, en.wikipedia.org, www.thesaurus.com, www.mindful.org, franticworld.com, greatergood.berkeley.edu, marc.ucla.edu, mindfulimpact.com, positivepsychologyprogram.com, www.thebestbrainpossible.com, www.onbeing.org, www.ualr.edu , www.psychologytoday.com, www.mayoclinic.org, au.reachout.com, www.mindbodygreen.com